Neden sağlıklı beslenmeye geçmeye karar verdiğimiz zaman ilk işimiz karbonhidratları kesmek oluyor? Tek suçlu karbonhidratlar mı? Peki karbonhidratların bize ne gibi faydaları var en ufak bir bilginiz var mı? Haydi gelin düşman olarak gördüğünüz karbonhidratları tanıyalım.
Karbonhidratlar vücudumuzun enerji kaynağıdır. Yani yaşamımızı sürdürebilmek için karbonhidrata ihtiyacımız vardır.
Karbonhidratlar aldığımız diğer besinlerin sindirilmesine katkı sağlar.
Karbonhidratın az alındığı ve direk kesildiği durumlarda uzun vadede bitkinliğe ve zihin konsantrasyonunun bozulmasına yol açar.
Glikoz en önemli karbonhidrattır ve beyin fonksiyonları için elzemdir.
Fiziksel olarak aktif insanlarda ve diyetteki bireylerde özellikle kompleks karbonhidratlar önemlidir. Bunlar tahıl grupları, yeşil sebzeler, taze meyveler, mercimek, fasulye, bezelye gibi besinlerdir. Bu karbonhidratlar lif bakımından zengindir. Kana yavaş karıştığı için uzun süreli enerji ve tokluk sağlar.
Çok detaylı olan bu konuyu anlaşılır bir dile dökmeye çalıştım. Yaptığım motivasyon kamplarında olsun, özel derslerimde olsun asla karbonhidratı kesmemelerini her zaman söylerim ve gerekliliğini anlatmaya çalışırım. Özellikle yoğun spor yapanlar olsun, spora yeni başlayanlar olsun karbonhidrat almak zorundalardır. Nedeni ise kas gelişimidir. Kas geliştirmek isteyen herkes ölçülü olarak karbonhidratlardan faydalanmalıdır. Bu antrenman sırasında uzun vadede size enerji sağlayarak antrenman kalitenizi arttıracaktır. Yediğimiz her besinin içinde bir miktar karbonhidrat vardır. Ekmek yemekten kaçıyorsunuz ama bilmiyorsunuz ki orta boy bir elmada bir dilim ekmekten daha fazla karbonhidrat var. Tükettiğimiz gıdaların farkında varıp porsiyon kontrolü yapmakta her zaman fayda var. Diyetteyim hiç ekmek, makarna, bulgur yemiyorum diyip meyve çeşitlerine saldırıyorsan yanılırsın. Her besin ölçülü olarak tüketilmelidir. Günlük ne kadar karbonhidrat almalıyım derseniz eğer bu durum kişinin günlük aktivitesine, yaşam biçimine ve yaptığı egzersize göre değişkenlik gösterir. Her şeyin azı karar çoğu zarar olduğunu unutmadan yaşayalım.